Rosemarie heeft Nederlandse ouders en groeide op in Tasmanië. Nadat ze haar grote liefde Eddie Palu ontmoette, een stoere visserman uit het koninkrijk Tonga, vestigde zij zich in “Nuku’Alofa – Tonga” in de stille zuidzee. Ik ontmoet haar bij hun visbedrijf en krijg een rondleiding terwijl ze vertelt over diepzeevissen, sushi tonijn en het verduurzamen van de visserij.
“Ik ben de enige buitenlander in ons bedrijf”
Tonga is het laatste Polynesische koninkrijk en ligt ongeveer 2000 kilometer ten noorden van Nieuw Zeeland. Ik ontmoet Rosemarie in haar kantoor en ze vertelt: “Eddie en ik runnen hier in Tonga een relatief kleinschalig visbedrijf. We hebben drie diepzee vissersboten die één keer per week terugkomen om te lossen. Het is een bedrijf voor en door Tonganen en ik ben als Nederlandse Australiër de enige “Palangi” (buitenlander) in ons bedrijf. Ik doe de administratie en het uitvoerend management. “
Van vangst naar Sushi
“Onze boten zijn longliners; dat zijn vissersboten met een lange lijn met honderden haken met aas er aan. Hiermee vangen we vooral tonijn maar ook mahi mahi, marlijn, zwaardvis en andere vissoorten. Onze schepen komen elke week terug dus de vis is nog erg vers. Eenmaal aangekomen wordt de tonijn gekeurd. Onze keurmeester maakt een incisie boven de staart en let op kleur en uiterlijk van het vlees. Ook wordt het vetgehalte gemeten. Dezelfde dag nog verschepen we de tonijn en mahi mahi per vliegtuig. De beste tonijn, de A en A+, gaan naar Japan en de Verenigde Staten voor de sushi markt.”
Verduurzamen visserij
Longliners hebben wereldwijd een naam voor veel bijvangst in de vorm van zeeschildpadden en albatrossen. Ik vraag Rosemarie er naar en ze vertelt: “Er zijn relatief weinig longliners in de wateren van Tonga. Zelf kiezen wij voor Australische normen om bijvangst zo veel mogelijk te voorkomen. Zo gebruiken wij speciale ronde haken en verzwaard aas om albatros en schildpadvangst te voorkomen. Belangrijker nog is dat wij met alle vangst terugkomen. Sommige longliners gooien andere vissen dan hun doelvis dood terug in zee, of snijden haaienvinnen af en gooien de haai terug. Wij niet, wij landen alles en verspillen niets. In Tonga wordt alles gebruikt en visresten dienen hier bijvoorbeeld als varkensvoer.”
Plezierige ontvangst en openheid
Wij krijgen een rondleiding in de fabriek en aan boord en zijn aangenaam verrast door de plezierige ontvangst en openheid in en rond de fabriek. We maken foto’s praten met de visserlui en zien het proces van lossen, keuren en verwerken. Aan boord van de vissersschepen zien we de maatregelen waar Rosemarie over vertelde om bijvangst te beperken. En dit is belangrijk want actie ontbreekt nog te veel in de longline sector. Alleen een vaste set regels en permanente handhaving kunnen een eerlijk speelveld creëren voor spelers in de visserij. Tot die tijd is de visserij afhankelijk van bedrijven die zoals Rosemarie vrijwillig voor invoering van maatregelen kiezen.
Dagelijkse updates? Via onze Facebook pagina
Joshua zeilt met tuigage van Carl Stahl Yachting
Deze blog is verzonden met mijn Xtreme Districts Iridium Go
Joshua is ondernemer en auteur van het boek “Op reis met de Hope”. Na zes jaar de wereld rond gezeild te hebben is hij Voja Travel begonnen. De eerste reiziger vertrok 5 september 2017. Voja Travel is gevestigd in de binnenstad van Utrecht en heeft op dit moment 14 medewerkers.
Lees alles over het geheim van zes jaar reizen. Op reis met de Hope is een verhaal over dromen, liefde en de magie van wereldreizen zonder vast plan.