Josh&Hope&Katia
HopeOver onsCrewRouteFoto’sVideoHet boek

Op zoek naar de ultieme navigators

01 maart 2016 - door Josh & Hope

,We kennen Michiel de Ruyter en de andere Nederlandse zeehelden. En ook de buitenlandse zeilhelden als Columbus, Vasco da Gama en kapitein Cook zijn bekend. We leren al jong dat deze Europese zeehelden als ‘s werelds eerste ontdekkingsreizigers de wereld ontdekten. Katia en ik komen er na een jaar in de Grote Oceaan achter, dat dit beeld behoorlijk onvolledig blijkt.

Op zoek naar Nan Madol
Katia en ik verbleven zes weken rond de evenaar in de piepkleine eilandstaat Kiribati. We verlaten Kiribati en gaan op weg naar Pohnpei in Micronesia. In Pohnpei hopen we de resten te vinden van de oude stad Nan Madol. We gaan op zoek naar het verhaal en de geschiedenis van de Polynesische ontdekkingsreizigers, een volk dat al in de tijd voor Christus de wereld zeeën bevoer, nieuwe eilanden ontdekte en machtige steden en kolonies vestigde.
Vaka_s+in+San+Francisco
Zeilen naar Kolonia
We zeilen weg uit Kiribati in de stromende regen en luisteren naar het onweer terwijl wij westwaarts varen richting Kolonia, de hoofdstad van Pohnpei. Na drie dagen onweer en regen, ontmoeten we de Noord Oost passaatwind. De zon breekt door, en met een heerlijke kracht 4 Bft in de rug, tikken de 1000 mijl naar Kolonia snel weg. Na een ontspannen weekje zeilen komen we in Kolonia aan. We zeilen de baai binnen en genieten van een weelderig groen berglandschap. De vrolijke mensen zwaaien en begroeten ons hartelijk.
Katia+in+Nan+Madol+copy
Polynesiërs zeilde twee derde van de wereld
De Polynesiërs fascineren Katia en mij enorm. Dit volk uit Taiwan begon hun migratie in een tijd dat Nederland nog niet eens bestond. Vanaf 3000 voor Christus migreerde ze stapsgewijs vanuit Taiwan en bevolkte twee derde van de omtrek van de wereld. Ze zeilden naar Madagascar in het westen tot Paaseiland in het oosten. De Polynesiërs verstonden hierbij de kunst van het zeilen, (astro)navigatie en het voorbereiden en plannen van lange reizen. De Polynesiërs bevolken nu vrijwel de gehele Pacifische oceaan en koloniseerden Pacifische eilanden als Nieuw Zeeland, Hawaii en het huidige Frans Polynesie.
Kapitein+aan+boord+van+Vaka+-+Tom+Perry+
Ontdekken met Vaka’s
De Polynesiërs maakten hun zeereizen met Vaka’s. Dit zijn een soort zeilende catamarans. De moedige Polynesiërs namen hun vrouwen en kinderen mee. Ook ingemaakt eten en zaden gingen mee aan boord zodat zij zich op nieuwe plaatsen konden vestigen. Voor navigatie gebruikte men de zon, de maan, de sterren en gegist bestek maar dit alles zonder schrijfgerij! De navigator was iemand die bijna altijd wakker was en zich uitsluitend wijdde aan mentale navigatie. Dezelfde reizen zijn onlangs door zeven vaka’s gemaakt, die ruim 200.000 mijl voeren over de Pacifische oceaan zonder navigatie-hulpmiddelen.
Migraciones_austronesias
De mysterieuze stad van Nan Madol
Een van de groepen Polynesische ontdekkingsreizigers kwam terecht in de Noord Pacific, boven Papua Nieuw Guinea. Zij vestigden zich op het eiland Pohnpei en bouwden daar de mysterieuze stad Nan Madol. Wij bezoeken deze machtige waterstad, een soort Pacifisch Venetië en zijn onder de indruk. De stad is gebouwd met enorme rotsen, vele tonnen zwaar, die via zee werden aangevoerd. Het is een van de restanten van deze grootse beschaving. Hoe de Polynesiërs dit klaarspeelden in een tijd dat Europa nog in de Middeleeuwen leefde, blijft tot op de dag van vandaag een raadsel.
P1200112
Bijzondere levenswijze
De komende weken gaan we dieper Micronesia in en bezoeken atollen met exotische namen als Lukunoch, Lamotrek en Elato. De Polynesiërs in dit gebied zijn het meest geïsoleerd in de Grote Oceaan. Ze leven tot op de dag vandaag op weinig bezochte eilanden. Door de isolatie is hun levenswijze en traditie goed geconserveerd. Hier leven vrouwen nog topless met rokken en bloemenkransen. En mannen vissen en jagen nog voor het levensonderhoud. Van bezoekers wordt gevraagd zich volgens eenzelfde traditie te kleden en te gedragen. Spannend. We zijn erg benieuwd!

Geschreven door

Joshua van Eijndhoven

Joshua is ondernemer en auteur van het boek “Op reis met de Hope”. Na zes jaar de wereld rond gezeild te hebben is hij Voja Travel begonnen. De eerste reiziger vertrok 5 september 2017. Voja Travel is gevestigd in de binnenstad van Utrecht en heeft op dit moment 14 medewerkers.

Lees al mijn blogberichten

Bestel mijn boek

Op reis met de Hope

Lees alles over het geheim van zes jaar reizen. Op reis met de Hope is een verhaal over dromen, liefde en de magie van wereldreizen zonder vast plan.

Meer over mijn boek

Laatste blogberichten

Lees mijn blog

Van droom naar zes jaar reizen

26 augustus 2017

Blij en triest bij laatste refit

11 augustus 2017

Kaapverdie, het land dat mijn reis veranderde

24 januari 2017
© Copyright 2024 - Josh & Hope