Ik had geen idee toen ik besloot de wereld rond te zeilen hoe wijdverspreid piraterij is. Voor vertrek en onderweg deed ik onderzoek en leerde dat grote gebieden no go areas zijn voor ons waar we met een grote boog omheen varen. En het wereldwijde piratenprobleem lijkt groter te worden. Gister nog gooide ik een reisgids weg over Venezuela hoewel we daar graag naartoe willen. Verschillende jachten werden er aangevallen en onder andere een Nederlandse zeiler werd er van het leven beroofd. Deze week een inkijkje in de wereld van de piraterij.
Piraterij in Somalië teruggedrongen
Een groot misverstand is dat piraterij alleen voorkomt rondom Somalië. Sinds de jaren ’90 is piraterij wereldwijd in opmars. Somalische piraten waren een paar jaar een grote speler maar zijn inmiddels door de internationale marine missie teruggedrongen. De internationale maritieme organisatie (IMO) rapporteerde dat piratenaanvallen in 2013 in Somalië zijn gedaald tot 20 schepen op jaarbasis, 20% van het niveau van 2007. Daarmee is het probleem in de Afrikaanse golf van Guinea met 54 schepen inmiddels groter.
Één schip per dag slachtoffer van piraten
Het aantal Afrikaanse piratenaanvallen is klein vergeleken met de wereldwijde cijfers. De IMO rapporteerde de afgelopen 10 jaar elk jaar tussen de 250 en 550 schepen; ongeveer één schip per dag. De laatste drie jaar zijn de aanvallen gehalveerd door de marinemissie rond Oost Afrika en de Indische Oceaan. Toch is er wat mij betreft weinig reden tot optimisme want op andere plekken nemen de aantallen toe. En wat gebeurt er als de marineschepen huiswaarts keren?
Als wereldzeiler zit je dicht op het vuur
Als wereldzeiler zit je dicht op het vuur en zie je nog een ander probleem. Één schip per dag is al veel maar de werkelijke aantallen zijn hoger. In 2013 interviewde ik een koppel dat net in Venezuela op volle zee was aangevallen door piraten. En in dat jaar verloor ook een Nederlander het leven aan boord in Venezuela. Toch zijn deze gevallen niet bij de officiële IMO cijfers terechtgekomen en dat zie ik vaker. Vele zeilers die het leven verliezen worden niet bij de IMO gerapporteerd en tellen dus niet mee. De werkelijkheid is dus grimmiger dan de cijfers doen vermoeden.
Wapens kunnen je in de problemen brengen
In reactie op piratendreiging kom ik zeilers tegen die zich bewapenen met shotguns, geweren en pistolen. Sommige van deze gewapende zeilers zijn bereid en bekwaam om wapens te gebruiken en ik sprak meerdere zeilers (kaliber ex special forces) die piraten hebben doodgeschoten. De keerzijde is dat sommige zeilers wel bereid zijn, maar niet bekwaam. Bij een koppel dat ik interviewde werd de shotgun afgepakt. Een piraat richtte het wapen op de borst van de kapitein en haalde de trekker over. Gelukkig was het wapen niet geladen en dat redde zijn leven.
Voorkomen beter dan genezen
Wij zijn aan boord gewapend met een zakmes en een paar formidabele potten en pannen dus voor ons geldt dat we het probleem liever vermijden. Dat betekent dat we goed onderzoek doen naar de bestemmingen waar we naartoe gaan en soms prachtige plekjes links laten liggen. Helaas geldt dat ook voor Panama dat een reputatie heeft voor aanvallen op ankerplaatsen. Hoewel we vaak ankeren, hebben we dit keer maar de marina geboekt. We hebben 10 februari doorgegeven. Dat geeft ons nog 2,5 week voordat we het ruime sop kiezen voor de 1400 mijl naar Panama.
In Maart geeft Joshua lezingen en gastcolleges in Nederland. Klik hier voor meer (boekings)informatie
Hope zeilt met Carl Stahl Yachting tuigage
Deze blog is verstuurd vanaf mijn Xtreme Districts Iridium Go
Joshua is ondernemer en auteur van het boek “Op reis met de Hope”. Na zes jaar de wereld rond gezeild te hebben is hij Voja Travel begonnen. De eerste reiziger vertrok 5 september 2017. Voja Travel is gevestigd in de binnenstad van Utrecht en heeft op dit moment 14 medewerkers.
Lees alles over het geheim van zes jaar reizen. Op reis met de Hope is een verhaal over dromen, liefde en de magie van wereldreizen zonder vast plan.